piątek, 16 maja 2014

Placuszki twarogowe z twarożkiem truskawkowym

Jako że moje dzieci kochają wszelkiego rodzaju placki i placuszki, a także jogurty i serki smakowe, postanowiłam zrobić dla nich domową, zdrowszą wersję, żeby tych syfiastych z naszych sklepów jednak nie jadły...

Twaróg twarogiem pogania, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi;) Zdrowa wersja pancake`ów czy po prostu placuszków na słodko:) Wszystkim bardzo smakowało:) Sama sobie wybrałam składniki:D

Placki:
50 g mąki owsianej
30 g mąki ziemniaczanej
100 mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
3 jajka
250 g twarogu półtłustego (zmielonego, przepuszczonego przez praskę do ziemniaków lub po prostu z kubełka do serników)
szczypta soli
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
70 ml mleka 3,2 %
50 ml wody gazowanej
płaska łyżeczka stewii (można pominąć, ale że twarożek wyszedł mało słodki, to dodałam, by dyzie zjadły)

Wszystko dobrze wymieszać, smażyć na maśle klarowanym.

Twarożek truskawkowy:

250 g twarogu z kubełka do serników
250 g świeżych truskawek
trochę stewii do smaku

Tak już są polskie, prawdziwe truskawki:D PYSZNE:D
Truskawki zblendować, wymieszać z twarogiem i stewią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz