niedziela, 8 grudnia 2013

Ciastka bananowo-owsiane

Jakiś czas temu zrobiłam zdrowe ciasteczka dla dzieci - i siebie of kors również - bez cukru, bez glutenu (uwaga dla chorych na tarczycę i celiakię, owies może być zanieczyszczony pszenicą, więc zupełnie bezglutenowy nie jest, więc w tych przypadkach lepiej unikać płatków owsianych, chyba że mają znaczek przekreślonego kłosa) i bez śmieci. Zrobiły pewną furorę wśród moich znajomych i co chwila ktoś pyta mnie o przepis. Więc dla ułatwienia postanowiłam go wkleić także tutaj:)

Ciasteczka owsiano-bananowe:

3 najlepiej dojrzałe banany
250 g płatków owsianych górskich
30 g wiórków kokosowych
30 g posiekanych orzechów włoskich

dla smaku można jeszcze dodać 20 g roztopionego masła

Banany rozgnieść na zupełną papkę, do niej wrzucić resztę składników. W ręku robić kulki i rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w 180 st. C jakieś 20 minut. Zapach cudowny unoszący się po domu gwarantowany. Przechowywać w szczelnym pojemniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz